Boktips fra en lesenerd

Liker du, som meg, å lese på senga? Av og til kan det være gøy å lese andre bøker som en variasjon til all faglitteraturen dere må igjennom. Men hvorfor ikke få pose og sekk?

Her er noen bøker som kan være spennende og underholdende men som også har mer eller mindre faglig innhold:

Anne Holt og Even Holt, Flimmer: Den høyt ansette kirurgen Sara Zuckerman har operert inn en hjertestarter i en pensjonert kollega, men bare et par dager etter operasjonen dør pasienten. Og snart gjør en kollega av Sara en skremmende oppdagelse.  Anne Holt har slått seg sammen med sin lillebror Even, som både er ingeniør og hjertelege, og skrevet en thriller fra innsiden av norsk sykehusmiljø. Denne boken er lettlest og underholdende.

Abraham Verghese, Alene sammen: Abraham Verghese er en indisk-amerikansk lege og forfatter. I denne episke romanen er handlingen lagt til sykehus i Etiopia og i USA. Boken handler om to tvillingbrødre, Marion og Shiva Stone, som vokser opp blant legene på et misjonssykehus i Etiopia og som selv blir leger. Mye bra medisinske beskrivelser av inngrep og sykdommer. I tillegg en spennende handling og et godt språk. Anbefales!

Gunnhild Corwin, Idas dans: Ida Corwin får leukemi, 18 år gammel. Gunnhild Corwin, Idas mor, beskriver familiens 14 måneder lange kamp for å bekjempe sykdommen. Temaene i boken er sykdom, død og familie. Verdt å lese!

Laila Lanes og Jan Henry T. Olsen, Skynd deg å elske: Jan Henry «No Fish» T. Olsen (Ap) var fiskeriminister fra 1992 til 1996 og fikk tilnavnet «No-Fish Olsen» under fiskeriforhandlingene med EU. Som femtiåring fikk han diagnosen Alzheimers. Dette er en vakker fortelling om hvordan han og hans kone, Laila Lanes, taklet utfordringene i den vanskelige tiden før diagnosen, og om hvordan livet arter seg når den man elsker sakte forsvinner. En gripende bok.

Mads Gilbert og Erik Fosse, Øyne i Gaza: Boken handler om Erik Fosse og Mads Gilberts innsats sammen med palestinske kollegaer ved Al Shifa-sykehuset i Gaza 2008-2009.  I løpet av Israels 22 dager lange militæroffensiv mot Gazastripen ble mer enn 1300 palestinere drept, deriblant flere hundre barn. Mange tusener ble skadet og store områder lagt i ruiner. I boka beskriver de det ekstreme og krevende akuttmedisinske arbeidet de gjorde døgnet rundt, midt i en krigssone. En kan ikke lese denne boken uten å bli grepet og forbannet. I tillegg er den lærerik; fra et medisinsk perspektiv, men den gir også en lettfattelig gjennomgang av Palestina-konfliktens historie. Den tar et tydelig standpunkt i konflikten, og legger ingenting imellom, og peker tydelig ut Israel som overgriper og palestinerne som ofre. Denne kommer med min aller sterkeste anbefaling!

Giulia Enders, Sjarmen med tarmen: Denne boka er så bra. Den er lettlest og søt, og gir en innføring i en av kroppens viktigste og mest komplekse organer. Giulia Enders er lege og forfatter, og skriver på en vittig og informativ måte.