Den 23.-25. september møttes 15 deltakere fra Interreg Aurora-prosjektet Food Education for the Future til workshop i Levanger. Dette var den tredje av fire planlagte workshops i prosjektet, som samler aktører fra Norge, Sverige og Finland i arbeidet med å møte klimaendringer og styrke lokal selvforsyning av mat.
Prosjektet ledes av LUKE (Natural Resources Institute Finland), og fra Finland deltar også Korsholm kommune og Åbo Akademi. Norske partnere er Nord universitet og Bodø kommune, mens Sverige er representert ved Luleå tekniska universitet, Länsstyrelsen i Norrbotten og Kalix kommune.

Erfaringer fra workshop og prosjektarbeid
Prosjektleder Pia Smeds fra LUKE (Natural Resources Institute Finland) oppsummerer workshopen i Levanger som både givende og godt planlagt. Vi nærmer oss nå slutten av prosjektet, og kan virkelig begynne å knytte sammen alt og synliggjøre resultatene våre.
Deltagerne uttrykte stor tilfredshet med workshopen og understreket viktigheten av å møtes og diskutere sammen. Gjennom samlingen i Levanger fikk de verdifulle innblikk i hverandres arbeid innen prosjektet. Selv om mye er likt mellom Norge, Sverige og Finland, finnes det alltid noe å lære av hverandre – særlig om hva som har vært vellykket i utviklingen av prosjektets ulike deler på de forskjellige stedene.
Under oppholdet ble også lokale matprodusenter på Innherred besøkt, blant annet Berg Gård og Inderøy Mosteri.
Bygger framtiden med mat og mening
En styrke ved prosjektet er det brede samarbeidet mellom ulike forskningsinstitusjoner, kommuner, jordbruket, personer med dyrkekompetanse, skoler og andre aktører. Prosjektet har som mål å øke bevisstheten og styrke kommunikasjonen om klimaendringer og tilpasninger knyttet til mat og matproduksjon, samt å styrke skolens muligheter til å undervise om disse temaene. Dette gjøres gjennom følgende aktiviteter:
- Forskning på skolehager, tradisjonskunnskap og kommuners bruk av lokale matressurser.
- Kommunalt arbeid med skolehager og utnyttelse av lokale matressurser.
- Utvikling av undervisningsmateriell og kurs for lærere. Her inngår en lærerveiledning om bruk av ulike læringsarenaer for undervisning om mat og matproduksjon, og utvikling av emner ved Nord universitet: Skolehagen som læringsarena og Utforsking og formidling av taus kunnskap og tradisjonskunnskap.
- Utgivelse av en antologi med artikler om mat- og tradisjonskunnskap fra alle deltakerlandene.
I arbeidet med skolehager og andre læringsarenaer, samt samspill mellom skoler, lokalsamfunn og entreprenører – skal prosjektet gi både barn og voksne kunnskap og verktøy for å bidra til en mer bærekraftig framtid.
Vi kombinerer moderne og tradisjonell kunnskap om matproduksjon for å øke bevisstheten om matens vei fra jord til bord.
Sammen bygger vi robuste arktiske samfunn – ett måltid om gangen!
