Vi må vise mot og åpenhet når forskning og demokratier knebles

Av Lill-Beathe Håpnes

Innlegget er publisert i Trønderavisa

I Trump sitt Amerika har akademisk frihet blitt en forhandlingsbar valuta. Hva skjer med demokratiet når makten innskrenker universitetenes ytringsrom? Først var det Columbia, så Harvard, Brown, Princeton, Stanford og Pennsylvania, og forrige uke sto Cornell og Northwestern University for tur til å miste flere hundre millioner dollar i føderal støtte i USA.

Les mer

Fremtidens ferdigheter for grønn innovasjon

Av Dolores Modic og Tina Løvsletten Troset

Innlegget er publisert på Trønderdebatt

I jakten på en mer bærekraftig framtid står innovasjon sentralt. Norge, og Trøndelag, er i en periode med omstilling hvor nye og etablerte bedrifter skaper innovative løsninger for et mer klimavennlig samfunn. Men for at disse ideene og løsningene skal gi varige verdier, er det viktig at vi forstår og bruker immaterielle rettigheter (IPR) på en strategisk måte.

Les mer

Det spirer på InnoCamp

Av Lars Molden og Tommy Høyvarde Clausen

Innlegget er publisert i Trønder-Avisa

Gründere skaper arbeidsplasser, nye bransjer og verdifulle innovasjoner. I Trøndelag har vi sett flere gode eksempler på dette, blant annet Fixrate, Biodrone og Malimo. Men for å styrke næringslivet i regionen og bygge et bærekraftig innovasjonsmiljø, må vi legge til rette for flere gründere – og utdanning spiller en avgjørende rolle i denne utviklingen.

Les mer

Spleiselag for et levedyktig Trøndersk næringsliv

Av Lars Molden

Innlegget er publisert i Trønder-Avisa

Det å støtte små og unge bedrifter er helt avgjørende for å skape levedyktige foretak som skal sikre framtidas verdiskaping og arbeidsplasser. Trøndelag fylkeskommune bør sette dette høyt på agendaen i de kommende budsjettforhandlingene. Når Siva i sin nasjonale vurdering av kvaliteten på leveransene fra landets inkubatorer har rangert 3 fra Trøndelag blant de 10 beste, så bør anbefalingene fra Siva om å gi disse økt finansiering følges.

Les mer

Vi må tenke visjonært og klokt om begrepet «støtte»

Av Lill-Beathe Håpnes

Innlegget er publisert i Trønder-Avisa

Vi hører det rundt oss hele tiden. Vi må støtte frivilligheten, fordi den er en bærebjelke i samfunnet vårt, som bidrar til fellesskap, engasjement og god psykisk helse. Vi må støtte bedrifter i nedgangstider, for de er grunnlaget for økonomien vår og sikrer arbeidsplasser som holder lokalsamfunnene levende. Vi må støtte barna, for å skape trygge, selvstendige og nysgjerrige individer som kan vokse opp og bidra til fremtidens samfunn.

Les mer

De manglende entreprenørene

Av Lill-Beathe Håpnes

Innlegget er publisert i Trønder-Avisa

Hadde alle grupper i samfunnet vært like aktive til å starte nye virksomheter som menn i alderen 30 til 49 år, ja da ville det vært 41,6 millioner flere gründere til sammen i EU og i OECD-landene. Hvor er så tiltakene for «The missing entrepreneurs» i regjeringen sin gründermelding? Og hvorfor er det ingen som snakker om dette potensialet?

Les mer

SoMe og psykisk helse

Av Lars Molden, Daniel Weiss, Erik R. Sund, Morten A. Krokstad og Steinar Krokstad

Innlegget er publisert på Forskersonen

Det pågår en stille pandemi. Et utbrudd av angst og depresjon blant unge. En støyende akademisk diskusjon dreier seg om hva årsakene kan være. Indikasjonene på sammenhengen mellom mobilbruk og psykisk helse i ungdomsbefolkningen vokser betydelig. Vi står overfor en pandemi vi ikke kan overse. I korte trekk ser vi alvorlig forverring av barn og unges psykiske helse og livskvalitet fra 2012 og frem til i dag. 

Les mer

Offentlige virkemidler skaper innovasjon

Av Lars Molden

Innlegget er publisert i Trønder-Avisa

Etter å ha studert over 20 000 innovasjonsprosjekter er konklusjonen klar: Det offentlige støtteapparatet for innovasjon er særdeles viktig for hvor vellykket prosjektene har vært. Men det burde ikke komme som noen overraskelse og finansiering må følge støtteapparatet kanskje særlig i økonomisk utfordrende tider.

Les mer