Lytring er en debattarena som skal styrke et forskningsbasert, offentlig ordskifte som er aktuelt, spennende og lærerikt for innbyggere i hele landet. Lytring er en arena der forskere møter samfunnsdebattanter for diskusjon og refleksjon.

Foreløpig høstprogram for Lytring:

Det blir Lytring-debatter i Bodø, Levanger, Mo og Svolvær med gratis inngang for publikum. Alle debattene sendes også direkte via våre nettsider og Facebook.

Bodø 28. august kl. 18.00: Er det barna i Kongo som skal sikre deg en ny iPhone? 

Alle er enige om at vi trenger mineraler for å elektrifisere, men ingen vil ha gruvedrift i sitt eget nærområde. Da blir det vel Russland, Kina eller barna i Kongo som får fikse det. Er det etisk og moralsk forsvarlig?


Levanger, 12. september kl. 19.00: Hvorfor snakker alle voksne dritt om Snapchat? 

Sosiale medier får skylda for alt fra radikalisering til depresjon. Men er det sant?


Bodø, 25. september kl. 18.00: Har toget gått for toget? 

Trenger vi egentlig tog internt i Norge når Widerøe elektrifiseres? Hvilke natur- og klimaargumenter står i så fall igjen? Eller viser invasjonen av Ukraina at tog er det eneste som funker hvis det verste av det verste skjer? Og er det ikke nettopp det verste av det verste vi har blitt bedt om å forberede oss på?


Mo i Rana 16. oktober kl. 19.00: Er det du som skal bestemme over liv og død? 

Aktiv dødshjelp er igjen oppe til debatt, men hva skjer med skjer med mennesket og hva skjer med samfunn når individet i økende får bestemme over liv og død? 


Bodø 23. oktober kl. 18.00: Må alle ha Villa, Voff og Volvo? 

Boligmarkedet er vanskelig. Mange sliter med å få lån til å kjøpe sitt eget hjem. Mange vil at staten skal rydde opp, men er det ikke også på tide å bygge sammen med andre, dele fellesrom og i det hele tatt parkere våre gamle oppfatninger om hva en bolig skal være?


Svolvær 7. november kl. 19.00: Trenger vi egentlig psykologene? 

4-dagers kurs for å kurere panikkangst. Ketamin og MDMA for å kurere dyp depresjon. Er det på tide å snakke mindre, og heller tenke nytt rundt behandling av psykiske lidelser? 


Bodø 20. november kl. 18.00: Ukraina fra innsiden og utsiden 

Kari Skeie, NRK sin korrespondent i Ukraina, deler fortellinger og perspektiver som ukrainerne selv har om krigen og mulige løsninger.


Debattprogram oppdateres fortløpende.

Neste Lytring