Lytring er en debattarena som skal styrke et forskningsbasert, offentlig ordskifte som er aktuelt, spennende og lærerikt for innbyggere i hele landet. Lytring er en arena der forskere møter samfunnsdebattanter for diskusjon og refleksjon, og som eies av Nord universitet og Nordlandsforskning.

Anki Gerhardsen, leder for Lytring

Hvem vil egentlig ha Nord-Norgebanen?

Lofoten, 3. mars 2022

Regjeringen sier go, avisa Nordlys elsker den, men er det mange andre som drømmer om toget? Lytring inviterer til en debatt som undersøker klimakostnadene, samfunnsnytten, kunnskapsgrunnlaget, og også mulighetene en jernbane i nord kan gi.
 

Trumfer loven om samenes rettigheter alt?

Bodø, 17. mars 2022

Svenske reindriftssamer skal høres hvis Norge vil sette opp vindmøller. En norsk statsborger kan nekte gruvedrift i Sverige. Nåtiden må også ta hensyn til framtiden. Betyr dette at den svensk-norske Lappekodisillen står over alle nasjonale planer og bestemmelser? Og hva gjør vi når kampen for klima kræsjer med urfolksretten?

Ny industribølge, men hva skjer med arbeiderne?

Mo, 6. april 2022

Alle vil bygge batterifabrikker, og småbyene i Norge drømmer om liv og røre og mengder med arbeidsplasser. Men hva slags arbeidsliv blir det? Roboter? Ingeniører som ukependler? Og betyr det bye-bye til den norske samarbeidsmodellen?

Hva gjør vi når de bruker mennesker som våpen?

Bodø, 25. april 2022

Før var det soldat mot soldat, men nå er forholdet mellom konflikt og fred tåkete, og sivile får rollen som våpen. Hvorfor havnet mange mennesker brått ved grensen mellom Hviterussland og Polen? Ble flyktningene ved russergrensen på Storskog brukt strategisk? Hvilke dilemmaer reiser denne utviklingen for Europa, for Norge, for NATO? Lytring inviterer til debatt om spent stemning, menneskerettigheter, murer og sikkerhetstrusler.

Neste Lytring

Rull til toppen