Lytring er en debattarena som skal styrke et forskningsbasert, offentlig ordskifte som er aktuelt, spennende og lærerikt for innbyggere i hele landet. Lytring er en arena der forskere møter samfunnsdebattanter for diskusjon og refleksjon.

Her er foreløpig vårprogram for Lytring i 2025. Programmet oppdateres fortløpende og det kan komme endringer.

9. januar i Bodø: Hvorfor lukker vi øynene for æresvold?
Tvangsekteskap, overgrep og negativ sosial kontroll: Hvert år meldes det inn minst 2000 saker, men storsamfunnet ser en annen vei. Er ikke alle jenter i Norge like mye verdt? Politiker og forfatter Abid Raja, forsker Alyssa Kvalvaag, politiadvokat og forfatter Terje Bjøranger og mangfoldsrådgiver Amina Winningah tar debatten. Debattleder er Arne O. Holm.

3. februar Mo i Rana: Hva skal en kommune egentlig drive med?
I Mo i Rana står en gigantisk, men foreløpig tom industrihall etter et mislykket batteriprosjekt. Hva skal den fylles med nå? Kommunestyret har også lagt store midler i en kostbar dypvannskai. Den er nå under bygging, men vil det bli bruk for den? Rullebanen til den nye flyplassen krevde plutselig 66 millioner kroner mer fra lokale aktører, og kommunen må igjen stille opp som bidragsyter.  

Samtidig: Rentekostnadene har eksplodert, inntektene synker i takt med lavere fødselsrate, og den ressurskrevende eldrebølgen ruller innover med full tyngde.

Hvordan kan en gjengs kommunepolitiker vite hvilke næringer og hvilke investeringsprosjekter det er verdt å satse på? Har de den kompetansen og ansvarligheten som trengs når de ikke har relevant utdannelse og dessuten bare skal sitte ved roret i fire år? Er kampen for å gjøre seg attraktiv og lekker for investorer, nye næringer og nye innbyggere i ferd med å bli en farlig risikosport? Og er det den oppvoksende generasjonen som skal ofre skoler og fritidsklubber i kampens hete? Hvordan ser egentlig framtiden ut for Rana kommune?

I panelet: Robert Pettersen, kommunedirektør Rana kommune, Christian Loe, forsker Nord universitet. Flere kommer.

27. februar i Bodø: Hvorfor klarer ikke politikerne å ta grep?
Hvor stor påvirkningskraft skal et fakkeltog med sinte foreldre egentlig ha? Når alle vet at det blir enda mindre penger, enda flere eldre og pleietrengende og enda færre til å ta seg av dem; hvorfor er det da så innmari vanskelig å omstille, kutte og legge en ny plan?

I panelet: Håvard Moe fra KS Konsulent, Odd Emil Ingebrigtsen, ordfører i Bodø. Ragnhild Holmen Waldahl, forsker ved Nordlandsforskning. Flere kommer. 

13. mars i Levanger: Hjerneflukt fra lokalpressen
Forsker Birgit Røe Mathisen ved Nord universitet har jobbet med en studie som viser at lokalpressen sliter med å få kvalifiserte folk ansatt. Redaktører forteller at de «henter folk fra gata». Det store problemet er at det blir svært lite kritisk og undersøkende journalistikk på lokalt plan i store deler av landet. Det er farlig for demokratiet, og øker sjansen for at korrupsjon og systemsvikt ikke blir oppdaget og sanksjonert/stanset.

I panelet: Birgit Røe Mathisen, Espen Leirseth, redaktør Innherred. Flere kommer

25. mars i Bodø: KI+borgerlønn= framtiden?
Kunstig intelligent endrer arbeidsmarkedet på en helt ny måte. Nå er det ikke bare de manuelle yrkene som effektiviseres bort. Også akademikere, journalister, jurister og mange andre hjerne-yrker vil erfare at kunstig intelligens kan overta mange av oppgavene mennesker har gjort før. Hvis det betyr at færre trengs for å holde samfunnet i gang; er det da på tide å blåse nytt liv i diskusjonen om borgerlønn?

I panelet: Asgeir Solstad, forsker Nord universitet. Flere kommer

22. april i Bodø: Bodø 2024 – suksess eller sløseri?
Nord har drevet følgeforskning på Bodø 2024. I april er de klar for å legge fram resultatene sine. 
I panelet: Forskningsleder Anatoli Bourmistrov. Flere kommer. 

13. mai i Svolvær: Skal alle ha rett til å bruke naturen?
Vi skal debattere om allemannsretten er moden for revidering. Utenlandske reiselivsoperatører bruker norsk natur som inntektskilde uten å betale for det, og samtidig slites naturen ned. Loven ble laget for en helt annen virkelighet. At interessen for norsk natur er i sterk vekst i utlandet, merker også DNT.

I panelet: Karin Antonsen, forsker ved Nordlandsforskning. Flere kommer.

27. mai i Bodø: Skal søringene bestemme over Sápmi?
Denne debatten har det kommende Sametingsvalget som tema. Hvem skal få være med å bestemme, hva skjer med legitimiteten når «alle» er samer, og også dette: Sør-Norge utgjør den største valgkretsen til Sametinget. Er det riktig at folk som ikke bor i nord skal få bestemme over utviklingen her?

I panelet: Steinar Aas, historiker og forsker fra Nord, skal delta. Det samme gjør Jonas Stein, forsker ved UiT. Flere kommer.

Neste Lytring