Startup-metropolen Israel, hva kan vi lære?

Tel Aviv har det høyeste antallet startups per innbygger i hele verden. Business og Fortune har kåret byen til et av verdens beste steder å starte opp en business. Men hva er det egentlig som gjør denne byen til en fremtredende metropol for startups, innovasjon og teknologiutvikling?

Forfatterne Dan Senor og Saul Singer har gjennom boken «Startup Nation» forsøkt å identifisere hvordan Israel opparbeidet seg posisjonen de gjorde. Deres hovedhypoteser handler om kriger og konflikter, der risikotaking har spilt en stor rolle. Landet og innbyggernes drivkraft til å etablere seg, bygge seg opp og beskytte seg står sentralt. Det har ikke vært en smertefri reise.

I TUs intervju med bioingeniøren og ex-entreprenør Zvika Orran legger han ikke skjul på at mye handler om verneplikt, overlevelse, liv og død. Dette gjør det vanskelig for eksempelvis et land som Norge å skulle kopiere, men han gir likevel en pekepinn på lærdom fra Israel man kan ta med seg:

1: Utdanningssystem – systemet presser på for entreprenører. Du lærer i ung alder at dersom du bare vil, så kan du få til det meste.

2: Bemerkelsesverdig finansiering fra myndighetene, og da spesielt for virksomheter i en tidlig fase.

3: Man er ikke redd for å mislykkes – det er kult å ha feilet.

Den israelske risikokapitalisten og tidligere sjefsforsker Dr. Orna Berry mener det er ingen tvil om at smart politikk har spilt en stor rolle i den innovative utviklingen i landet. «Den israelske regjeringen tok en avgjørende strategisk beslutning om å starte en vitenskapsbasert sektor ved å gi økonomisk støtte til kommersiell forskning og utvikling», sier hun.

Samtidig er det viktig å huske på at 90% av den israelske befolkningen bor en time fra Tel Aviv. Korte distanser er supert for næringslivet. For Norge betyr dette at vi må styrke byregionen, de bør få større lokalt selvstyre og næringspolitikk bør diskuteres i fylkestingene.

Israel og agritechnologi

I det siste har jeg fått øynene opp for en israelsk agritech-startup, nemlig Hinoman. Jeg synes det er spesielt kult, for det er ikke agriteknologi som slår meg først når jeg tenker på Israel og teknologi.

Visjonen deres er at all mat, selv bearbeidet, skal kunne gjøres rik på proteiner og næring bare ved å tilsette en eneste ingrediens, kalt Mankai. For å forme fremtiden til det globale proteinbruket, skal denne grønnsaken kunne dyrkes hele året og kreve lite land, vann og energi i prosessen. Planten er avlet , men har sin opprinnelse fra Sørøst-Asia og er en helbladet vegetabilsk proteinkilde.

Sammenlignet med grønne akvakulturelle alger, har mankai en nøytral og mild smak og kan brukes i rå form, som mattilskudd eller ingrediens. Skal man tro forskningen, danker den ut supermat som soyabønner, spirulina og grønnkål og kan ha helsefremmende virkninger for diabetikere.

Noe å følge med på!