Hvordan fungerer valg?

Trykk på bildet for å se ledige verv!

Det å stille til valg for første gang kan virke skummelt, enten du vil være med i en forening eller sitte i ett utvalg eller styre. Mye kan handle om at man ikke vet hva det er man kommer til eller hvordan man kan bli med. Vi skal prøve å gjøre dette lettere for deg i denne guiden.

Fra interessert til valgt

Når en studentforening eller organisasjon er på utkikk etter nye engasjerte så vil de ofte legge ut informasjon om dette på sine facebooksider. Noen ganger kan du også møte de på stand på ditt studiested. Det kan være vanskelig å få med seg alt som skjer, men du kan lese mer om hva som finnes på ditt studiested på nettsidene til din studentorganisasjon.

I mars vil det være valg til alle styrene i Studentorganisasjonen Nord, Studentorganisasjonen i Bodø, Studentorganisasjonen Helgeland, Studentorganisasjonen i Trøndelag og alle våre råd, styrer og utvalg.

Når du har funnet ett verv som du kunne tenke deg å stille til, så har du allerede kommet langt.

Det neste steget vil være å finne ut mer og sende inn en søknad:

Først burde du finne ut mer om vervet du søker på, som for eksempel hvor lenge det varer, når fristen for å søke er og hvor valget foregår.

I vårt valgskjema kan du som søker se at vi har en valgkomité. De har som oppgave å finne ut mer om kandidatene, og komme med en anbefaling på hvem som passer.

Valget foregår på Årsmøtet i Steinkjer den 25. mars. Hos oss så består Årsmøtet av studenter fra Bodø, Helgeland og Trøndelag som har blitt valgt som representanter lokalt. Årsmøtet er åpent for alle studenter som ønsker å delta, men det er kun disse representantene som kan stemme.

Du kan også se at fristen for å sende en søknad er 5. mars, og at vervet varer fra 1. juli til 31. juni. For å lese mer om vervet du søker på er det også en link til mer informasjon.

Nå vet du det du trenger, så da kan du gå videre i søknaden.

De fleste søknadsskjemaer vil starte med å be deg om å fylle inn enkel informasjon om deg selv, som hva du heter, kontaktinformasjon og hva du studerer.

Dette er for å kunne vite hvem du er og for å kunne komme i kontakt med deg om din søknad.

Det vil som regel være flere verv som er ledige når det er valg i studentorganisasjonene. Men det kan være samme søknadsskjema for alle verv, som hos oss.

Her må du huke av den eller de vervene du ønsker å stille til. Hvis du stiller til flere enn ett, så kan det være lurt at du enten i søkadnen eller i samtale med valgkomitéen forteller hvilket verv du ønsker deg mest.

Husk at for å finne mer informasjon om de ulike vervene så kan du lese mer om de på nettsiden.

For å bli bedre kjent med deg så vil en søknad ofte be deg om å fortelle mer om din motivasjon og hvorfor akkurat du passer til dette vervet. Kanskje har du erfaring fra før, eller kanskje har du lyst til å lære nye ting?

Det finnes ingen fasit på hva som er en god søker, men det viktigste er at du får frem mer om deg selv og at dette er noe du har lyst til å få til.

Når du har sendt inn ditt søknadsskjema, så har du nå blitt en kandidat til valget.

I valg i studentdemokratiet så vil søknaden din bli behandlet av en valgkomité. Ofte så vil de gå gjennom søknaden din, og kalle deg inn til ett intervju. I intervjuet så ønsker de å bli bedre kjent med deg og din motivasjon. I valgkomitéen sitter det andre studenter som selv har stilt til valg tidligere, og de ønsker at dette blir en behagelig opplevelse for deg. Lurer du på hvordan valgkomitéen vår arbeider eller stille spørsmål om å stille til valg? Ta kontakt med de på valgkomite.son@gmail.com

Et eksempel på en innstilling

I forkant av Årsmøtet så kommer valgkomitéen med sin innstilling. Dette er deres anbefaling om hvem som passer best til vervet. Her skriver de litt om hvem de anbefaler og hvorfor denne personen passer.

Husk at det er ikke valgkomitéen som velger, så selv om du ikke har fått en innstilling kan du likevel bli valgt.

Det er på Årsmøtet at selve valget foregår. Når valget til ditt verv åpnes, så vil alle kandidater få muligheten til å gi en valgtale. Dette er din mulighet til å fortelle delegatene hvorfor de burde velge deg. En valgtale behøver ikke å være lang, men du kan fortelle litt om hvem du er og hvorfor du ønsker dette vervet. Husk at delegatene ikke har fått lest søknadsskjemaet ditt eller vært med på intervju.

Årsmøtet er åpent for alle studenter ved Nord universitet, så her kan du møte opp om du ønsker det. For å kunne få stemmerett så må du være valgt som representant enten hos din studentorganisasjon eller din studentforening. Har du spørsmål om hvordan du kan bli delegat på Årsmøtet vårt? Ta kontakt med leder leder.sonord@so.nord.no

Lykke til med valget, vi håper å se ditt navn på søkerlistene i år!

Vil du lese enda mer om valg i Studentorganisasjonen Nord? Les vårt valgreglement