Konferanserapport: The 14th annual conference of the Transnational Working Group for the Study of Gender and Sport

16.-18. November 2022 arrangerte vi i RESPONSE konferanse: The 14th annual conference of the Transnational Working Group for the Study of Gender and Sport. Det ble tre fine dager med forskningsformidling, faglig påfyll og nettverksbygging. 

Konferansen er et internasjonalt årlig møte hvor det nyeste innen forskning på idrett, kjønn og likestilling formidles. I år samlet vi 60 deltakere fra 12 ulike land og 24 universiteter. Til sammen utgjorde dette 15 parallellsesjoner med 50 paperpresentasjoner, og dermed ble årets konferanse den største hittil. Tema for årets konferanse var «Emerging issues and alternative futures for gender and sport», og presentasjonene dekket tema som:  

  • Mobbing, trakassering og seksuelle overgrep i idretten (abuse and violence)  
  • Likestilling og idrettspolitikk (policy and governance)  
  • Sosiale medier og digital teknologi (social media and digital technology)  
  • LGBTQ+ (queering sport)  
  • Kvinnelige trenere og trenerrollen i toppidrett for kvinner (coaching)  
  • Idrettsfysiologi og kvinnehelse (FENDURA)  
  • E-sport  
  • Sosial inkludering og ekskludering (social issues) 

Konferansen ble åpnet av en fin gjeng barn og ungdommer fra Pias Ballettstudio i Bodø som stilte med en variert og stilig dansefremvisning. Prodekan for forskning, Cecilie Høj Anvik, ønsket gjestene velkommen til Bodø og Nord Universitet, og Anne og Siv fortalte litt om RESPONSE og hvordan hverdagen vår er her. Deretter var det tid for første keynote. Daniel Alsarve (Örebro Universitet) presenterte temaet «Sport, gender and violence: Changes and continuities, connections and complexities», etterfulgt av tre parallellsesjoner med presentasjoner. På kvelden møttes vi på Bådin Bryggeri i sentrum for quiz, pizza og sosialisering. 

Torsdagen var svært innholdsrik både faglig og sosialt. Vi hadde til sammen 9 parallellsesjoner fordelt utover dagen, avløst av vår andre keynote,  Sepandarmaz Mashreghi (Malmö Universitet), som presenterte med temaet «Decoloniality and sport studies». Etter dagens faglige innhold tok noen av konferansedeltakerne turen til Pust Bodø for badstue og bading, og andre fikk en avslappende Yoga-time med Frida. På kvelden møttes vi alle for tre-retters konferansemiddag på Bølgen & Moi. 

Konferansens siste dag startet med de siste paperpresentasjonene, før vi fikk et praktikerforedrag av Bodø Idrettsråd med Gro-Marie Thomassen i spissen. Her fikk vi høre om ulike tiltak idrettsrådet og enkelte klubber i kommunen gjør for å inkludere flest mulig i idretten. Konferansen ble avsluttet med prisutdeling for beste presentasjon av doktorgrads- og masterstudent, hvor henholdsvis Yvonne  Schüpbach (University of Bern) og Therese Hareide Holstad (NTNU) gikk av med seieren, og dermed også gavekort på Routledge.

Vi har hatt noen kjempefine dager som vertskap for konferansen, og det er enighet i forskningsgruppa om at et slikt arrangement ga mersmak. Vi er svært takknemlige for alle som tok turen til Bodø for å delta, og for alle bidrag faglig og sosialt.