Sesong 3

Velkommen til sesong 3 av RESPONSECAST! Vårens episoder tar utgangspunkt i boka Idrettsteknologi skrevet av Anne Tjønndal, og er et samarbeid med podcasten Idrettsforskning. Sesongens episoder ledes av Tom Erik Solstad og Anne Tjønndal. Podcasten er produsert av Von kommunikasjon.

Sjekk ut RESPONSECAST her!

Episode 1: Idrettsteknologi og KI – Hva mister og vinner vi med ny teknologi?

I sesongens første episode diskuterer professor Sigmund Loland (Norges idrettshøgskole), Anne og Tom Erik Solstad (Høgskulen på Vestlandet) hva idrettsteknologi er, og hvilke nye muligheter og utfordringer ny teknologi bringer for idretten. 

Episode 2: Digital sport inn i varmen – Utfordrer esport vår forståelse av idrett?

Esport er den mest radikale formen for digitalisering av idretten. Satsing på esport er også en sentral del av IOCs idrettspolitiske strategi for å gjøre OL mer ungdomsvennlig. I sesongens andre episode gjester førsteamanuensis Egil Trasti Rogstad (Nord universitet) for å diskutere hvordan esport skaper nye muligheter og utfordringer for idretten.

Episode 3: Virtuell virkelighet og idrett – Nytt og nyttig eller en bjørnetjeneste?

Virtuell virkelighetsteknologi er en av de nyeste teknologitrendene i idretten. Stadig flere aktører i idretten eksperimenterer med VR, AR, MR og XR. Virtuell virkelighetsteknologi brukes i dag blant annet til taktisk og mental trening av idrettsutøvere, til rehabilitering av skader, eller til  å gi nye og bedre publikumsopplevelser. I episoden gjester Høgskolelektor Lars Peder Vatshelle Bovim (Høgskulen på Vestlandet) for å diskutere gevinstene og truslene VR-teknologi representerer for idretten.

Episode 4: Videoassistert dømming – Mindre feilmargin, men større fallhøyde?

Videoteknologi og kunstig intelligens i dømming er et felt som er både veletablert og nytt i idretten. Noen idretter har brukt videoteknologi lenge, for eksempel Hawk-Eye i tennis. Andre idretter, som fotball, har nylig tatt i bruk videoteknologi. Noen eksperimenterer også med kunstig intelligens i dømming, som i baseball.  I denne episoden snakker vi om hvordan innføringen av videoteknologi påvirker både idretten og dommerrollen. Episodens ekspertgjest er doktorgradsstipendiat Sigbjørn Børreson Skirbekk (Nord universitet) for å diskutere hvordan VAR gjør dommerrollen enklere og vanskeligere på en og samme tid.

Episode 5: Kroppsnær teknologi – Overtolker vi når vi overvåker kroppen?

Kroppsnære teknologier tilbyr et arsenal av fysiologiske data – fra puls, body battery og HRV til søvnkvalitet, kaloriforbruk og antall skritt. Disse tallene gir innsikt i egen helse, men hvor nøyaktige er dataene egentlig? Og hvem eier alle datapunktene om våre hverdagsliv? Inviterer vi teknologigiganter som Garmin og Apple til å overvåke våre vaner? I denne episoden snakker vi om dette og mye mer! Episodens ekspertgjester er overingeniør Pål Hatling Haugnes og doktorgradsstipendiat Sondre Bergtun Auganæs (NTNU).

Episode 6: Raskere, høyere, sterkere – Hva er teknologi og hva er doping?

Teknologi er blitt avgjørende for prestasjonsutvikling. Vi ser stadig flere situasjoner hvor ny teknologi revolusjonerer toppidrettsprestasjoner. Et nærliggende eksempel er hvordan karbonfibersåler i løpesko har ført til nye rekorder i maraton og triatlon. Men hvor går grensen mellom teknologisk innovasjon og doping i toppidrett? Bør vi tillate alt av teknologi i toppidrett så lenge det ikke utgjør en trussel for idrettsutøveres helse og sikkerhet? Eller er OL i ferd med å bli en konkurranse mellom ingeniører, leger og forskere? Sammen med episodens ekspertgjest professor Sigmund Loland (Norges idrettshøgskole) diskuterer Tom Erik Solstad og Anne Tjønndal etiske utfordringer når det gjelder bruk av prestasjonsfremmende teknologi i idretten.

Episode 7: Idrett og hetsing på nett – Fra mobbing til nakenbilder og fyllekjøring

Sosiale medier er blitt en del av hverdagen til idrettsutøvere og trenere. Mange loggfører og deler data om treningsøkter på plattformer som Strava, Runkeeper og Fitocracy. Samtidig åpner sosiale medier og nettforum for nye former for hesting og mobbing i idretten. I denne episoden snakker vi om rasisme, kjønnsdiskriminering og overgrep på digitale plattformer. Episodens ekspertgjest er førsteamanuensis Helga Dis Isfold Sigurdardottir (Nord universitet).