Anne Tjønndal

Bli bedre kjent med leder for forskningsgruppen, Anne Tjønndal!

Hva er din (akademiske) bakgrunn?   

Jeg er født og oppvokst i Bodø. Det første jeg studerte var årsstudium i historie, men det var ikke innertier, så jeg flytta til Trondheim. Jeg har en mastergrad i idrettsvitenskap fra NTNU. Etter masterstudiene jobbet jeg to år som vitenskapelig assistent i idrettsvitenskap og samfunnsvitenskapelig forskningsmetode før jeg begynte på doktorgraden min i sosiologi ved Nord universitet i 2015. Jeg disputerte i 2018 og fikk jobb som førsteamanuensis kort tid etterpå. Samme året startet jeg forskningsgruppa!  

Hva er dine forskningsinteresser?  

Det er veldig mange forskjellige tematikker som interesserer meg, men hovedfokuset i forskningen min nå er knyttet til kjønn og ulikhet, idrettsteknologi, esport og digitalisering, og bærekraft i frivillige idrettsorganisasjoner.  

Hvilke fag underviser du i?

Akkurat nå har jeg åremålsstilling som faggruppeleder for Ledelse og innovasjon på Fakultet for samfunnsvitenskap, noe som betyr at jeg ikke har undervisning i stillingen min. Jeg har en bistilling ved NTNU og der underviser jeg i idrettsvitenskap og idrettssosiologi på bachelor og masternivå.  Her på Nord veileder jeg studenter på bachelor og master i HRM, samt doktorgradsstipendiater i sosiologi.    

Hva er din favorittidrett?  

BOKSING!  

Hva er ditt skjulte talent?  

Å spre julestemning til andre så snart kalenderen viser 1. november!  

Hva forsker du på akkurat nå?  

Akkurat nå er jeg involvert i to store forskningsprosjekter: Women in a digitized sports culture og Ledelse, samskaping og bærekraft i norske organisasjoner (LESAB). Women in a digitized sports culture er et nordisk samarbeidsprosjekt som undersøker hvordan digitalisering og ny idrettsteknologi former kvinners rammevilkår og karrieremuligheter som utøvere, trenere og dommere i idretten.  LESAB er et fellesprosjekt for Faggruppe Ledelse og innovasjon ved Fakultet for samfunnsvitenskap på Nord universitet. Prosjektet undersøker hvordan organisasjoner i offentlig, privat og frivillig sektor arbeider for å nå FNs bærekraftsmål. Et resultat av LESAB-prosjektet er boka Bærekraft i idrett og friluftsliv, som publiseres med Universitetsforlaget nå i desember. 

List opp noen nylige publikasjoner:  

  • Tjønndal, A. (2022). Social Issues in Esports. Routledge.  
  • Tjønndal, A., Nilssen, M. & Lund, A.K. (2022). Bærekraft i idrett og friluftsliv. Universitetsforlaget. 
  • Tjønndal, A. (2023). Idrettsteknologi. Fagbokforlaget.