Reisebrev fra Napoli 

Skrevet av: Siv Stavang Aune

12.-16. juni reiste syv RESPONSE-medlemmer til Napoli gjennom den europeiske universitetsalliansen SEA-EU. Her besøkte vi Università degli Studi di Napoli “Parthenope”, og vi fikk møte italienske idrettsforskere og studenter i idrettsvitenskap. Parthenope tar opp 550 nye idrettsvitenskapsstudenter hvert år og har nylig utvidet utdanningen til flere studiesteder. Rett og slett inspirerende for et lite, men voksende, forskningsmiljø på Nord.  

I løpet av oppholdet holdte vi hele seks faglige presentasjoner, både doktorgradsprosjekt og andre kollektive prosjekt i forskningsgruppa. I tillegg hadde Anne en presentasjon om Nord universitet og RESPONSE. Vi fikk omvisning på universitetet, og hilste på mange ansatte på både idrettsvitenskap og avdelingen for internasjonalisering.   

Med fire dager i Napoli ble det også tid til å se seg rundt i byen. Luisa, vår kontakt på universitetet, og to doktorgradsstipendiater, tok oss med på en flott byvandring hvor vi blant annet fikk se ‘Murales Maradona’. Det består av store veggmaleri og mye ulike effekter som viser byens enorme hyllest til Maradona. For en gjeng idrettsforskere var det veldig spennende å se hva han har betydd og fortsatt betyr for byen. Rett før vi ankom vant SSC Napoli Serie A for første gang siden Maradona spilte der (1990), men spillerne på laget i dag kom fullstendig i skyggen av heltedyrkelsen av Maradona. Og vi lot oss rive med, flere forskningsgruppemedlemmer kom hjem med Maradona t-skjorte fremfor Napoli-drakt. Med det er ‘Maradona-Monday’ innført som den nye kleskoden på kontoret.  

Etter en tur til Italia kan man ikke unngå å nevne matopplevelser. Mads kunne fortelle gjengen at pizzaens opprinnelse faktisk er i Napoli, og dermed ble menyen satt for resten av uken. Det gikk i pizza til lunsj og middag, og det er ikke en gang nødvendig å prøve seg på noen restaurantanbefalinger – det finnes gode pizzeriaer på alle hjørner! Og for ordens skyld, en respektabel mengde gelato ble også inntatt, sånn for å holde det helt italiensk. 

Tilbake i Bodø er vi rike på nye inntrykk, lærdommer og opplevelser. Universitetsstrukturen i Italia er nok mer hierarkisk oppbygd enn vi er vant med, og forholdet til tidspunkt er mer løst enn et akademisk kvarter til eller fra. Gjennom samtaler med idrettsforskere og stipendiater fikk vi et godt innblikk i hva de jobber med, og satser på vi ved neste anledning ses på Nord universitet.