VARs hovedproblemer

Av: Mads Skauge

VARs problemer snakkes mye om, men poengene er lite belyst. For det første svikter ikke bare VAR i å gjøre fotball rettferdig; fotball blir mer urettferdig! Dommeren må la spillet gå i tvilstilfeller, i tilfelle angrepet ender i scoring. Så VAR-sjekkes det etterpå. Men VAR tar kun klare dommerfeil. Mange VAR-straffer gis etter at forsvarer dyttes inn i angriper og skulle hatt frispark. Feilen er ikke stor nok for VAR, men likevel avgjørende. Det øker urettferdigheten.

For det andre kveles øyeblikket. Fotball er verdens største kultur fordi det scores lite. Hvert mål har derfor stor verdi. Det gir flere overraskelsesseire og gjør at mål har vært feiret mer enn i målrike idretter. VAR umuliggjør uhemmet feiring. Det er øyeblikkene vi husker. Et av barndommens beste minner er fars feiring av landslagets seneste mesterskapsmål, i 2000. Han hoppet ukontrollert med knyttet neve og slo hull i taket. Det går ikke med VAR. Fotball blir dermed mindre engasjerende.

Uansett hvor god teknologien og dommerne blir, består problemene. Selv en VAR-sjekk på fem sekunder, kveler øyeblikket.

Vi kan være føre VAR ved å sikre at klubbene forplikter seg til å motarbeide VAR ved neste TV-avtale. Årets viktigste dag på stadion er årsmøtet! Superligaen viste at supportermakt kan snu en beslutning tatt av verdens mektigste. VAR kan tuppes vekk!

Hentet fra: https://twitter.com/possesandboe/status/1680598014459535362/photo/4