RESPONSE har deltatt på den 57ende Verdenskongressen for idrettssosiologi i Ottawa, Canada! I august reiste Frida Wågan, Sigbjørn Skirbekk, Mads Skauge, Anna Adlwarth, Stian Røsten og Anne Tjønndal til University of Ottawa. Her kan du lese om vår konferanseopplevelse!
Mandag 14. august:
For vår del startet den første dagen av konferansen startet med at Anne deltok på møtet i redaksjonsrådet for det vitenskapelige tidsskriftet International Review for the Sociology of Sport. Dette var det siste redaksjonsrådet som holdes av den nåværende redaktøren professor Dominic Malcolm (Loughborough University, England). Tidsskriftet har vært svært veldrevet under professor Malcolms ledelse og er en av de mest anerkjente idrettssosiologiske tidsskriftene i verden. Den nye redaktøren for IRSS blir Dr. Brent Mcdonald (Victoria University, Australia).
På ettermiddagen ble konferansedeltakerne fra hele verden ønsket velkommen av lederen for den lokale organisasjonskomiteen, professor Christine Dallaire og dekanen for fakultetet for helsevitenskap ved uOttawa. Konferansens Key Note var et fengslende foredrag holdt av doktorgradsstipendiat Ashraf Amiri (University of Massachusetts Boston) og professor Jay Scherer (University of Alberta) om Physical Culture, Forced Migration, and Resettlement: Lessons From the Kabul-Edmonton Soccer Team. Forelesningen deres illustrerte den viktige rollen idretten spiller i livene til flyktninger, og hvordan den kan fungere som et verktøy i helbredelsen av traumatiske opplevelser for barn og ungdom. Den eksemplifiserte også hvordan idrett ikke automatisk fungerer som en god integreringsarena, men er noe som krever innsats fra dedikerte personer. Stipendiat Amiri var selv en av flyktningene fra Kabul som endte opp i Edmonton, Canada. Det var en tankevekkende start på konferansen, og la grunnlaget for dager fylt med berikende diskusjoner og verdifulle innsikter om idrett og samfunn.
Tirsdag 15. august:
Dag to av konferansen begynte med de første parallellsesjonene der forskere fra hele verden presenterer sine forskningsprosjekter. Presentasjonene foregikk spredt på 7 tematiske sesjoner, så her var det en utfordring å få med seg alt man hadde lyst til! Derfor delte vi oss opp og fikk høre presentasjoner om temaer som idrett og kjønn, fysisk aktivitet og skole, idrett og politikk og mer. Etter halvannen time med presentasjoner møttes RESPONSE til en kaffepause før vi gikk til neste programpost: paneldiskusjon med ulike kanadiske organisasjoner som arbeider med inkludering av minoriteter i idrettsaktivitet. Det var mange interessante diskusjoner og fokuset var spesielt rettet mot ting vi som driver forskning med frivillige organisasjoner og minoriteter bør tenke over. Her var det mye å lære!
Etter lunsj var det tid for den første REPONSE-presentasjonen i konferansen. Sigbjørn presenterte en artikkel fra sitt doktorgradsprosjekt i den andre sesjonen idrett og kjønn. Presentasjonen handlet om betydningen av kjønn og teknologi når toppfotballdommere skal utdannes i videodømming (VAR). I etterkant av presentasjonen fikk Sigbjørn mange interessante spørsmål og innspill fra publikum i salen, som han tar med seg i det videre arbeidet. I tillegg kunne han nå senke skuldrene og se fram til å se mange spennende presentasjoner i løpet av uken. Etter en lang dag på universitet i Ottawa utforsket vi byen både med og uten løpesko. Dagen ble avsluttet med en felles middag på kvelden der vi diskuterte dagens presentasjoner, og ikke minst de som fortsatt skulle komme.
Onsdag 16. august:
På dag tre av konferansen var det som på dag to, lagt opp til parallelle sesjoner fokusert på en rekke forskjellige idrettssosiologiske tema. RESPONSE var godt representert i ulike sesjoner fordelt utover dagen her innen temaene ‘Sport and the Environment’, ‘Sport and Gender’ og ‘Youth Sport’. Frida var først ute i første sesjon på ‘Sport and the Environment’ med sin presentasjon miljødiskurser innen internasjonal fotball, med særlig fokus på hvordan miljøorganisasjoner og utøveraktivisme omkring miljøspørsmål utfordrer internasjonale forbunds innramming av miljømessig bærekraft. Videre fulgte Anna med sin presentasjon ‘Gender neutural sports Martial Arts figths in German local communities’ i ‘Sport and Gender’-sesjonen og Mads presentasjon ‘’ i sesjonen ‘Youth sport’. Anna fokuserte på hvordan kjønnsnøytrale kampsportkamper i lokalsamfunn i Tyskland kan være med på å dekonstruere tradisjonelle kjønnsforståelser i sin presentasjon, mens Mads presentasjon handlet om hvordan Breaking har blitt innført som en egen idrett i OL, og hvordan dette har ført til en ‘sportifisering’ av breaking med fokus på kvantifiserbare prestasjoner, profesjonalisering av trener- og utøver-rollen, og mer byråkratiske styringsmetoder i grupper/klubber og forbund. To veldig interessante presentasjoner som ble møtt med mange gode kommentarer og engasjement blant publikum.
Siden vår alles kjære forskningsgruppeleder Anne hadde bursdag ble kvelden brukt på middag og bursdagsfeiring på ‘The Clarendon Tavern’ for store deler av forskningsgruppa. God mat og hyggelige folk blir sjelden feil, og alt i alt ble den en veldig fin kveld. Frida utnyttet heller finværet til en hike til ‘Kingswood Cottage’ og ‘Pink Lake’ oppe i Parc de Gatinau med doktorgradsstudent Julia fra University of British Columbia. Et område som ligger ca. en time utenfor byen som virkelig anbefales å utforske for alle som er glad i fin natur og besøker Ottawa. Samtlige av gjengen var slitne etter en fin onsdag med mange inntrykk og tok tidlig kveld for å lade opp til nye presentasjoner og mere morro på dag 4 av konferansen.
Torsdag 17. august:
Morgenen etter en trivelig bursdagsfeiring, var jubilanten Anne klar for å presentere ett av mange sine pågående forskningsprosjekter. Nokså passende ble denne parrallelsesjonen om ‘trenere og pedagogikk’ avholdt i et innovativt læringsrom på universitetet, fylt med flere små sitteøyer, PC-skjermer og andre mulige forstyrrelser. Her fikk de som skulle presentere god bruk for sine teoretiske kunnskaper og praktiske erfaringer fra trenerrollen(e) i idretten. Til tross for de suboptimale forholdene i et rom designet for studentaktivteter, var det derfor ingen problem for Anne å fange de fremmøttes oppmerksomhet når hun presenterte om norske treneres erfaringer med å trene kinetiske utøvere i forbindelse med Vinter-OL 2022 i Beijing. I presentasjonen ble mange interessante spenninger mellom to vidt ulike «kulturer» løftet fram – der et viktig analytisk hovedpoeng handlet om «å bry seg» (dvs. care) for utøverne. I samme sesjon presenterte også Heidi Østbø Haugen (Universitetet i Oslo) mer om det omdiskuterte idrettssamarbeidet mellom Norge og Kina, samt Christian Thue Bjørndal (Norges Idrettshøgskole) om bærekraftig trenerutdanning. Med andre ord nesten som å være på «hjemmebane», selv over 5000 kilometer fra Norge. Etter en halvtimes kaffepause var det tid for den tiende og siste parallellsesjonen i konferansen. Det velkjente sitatet fra Benjamin Disraeli om at «Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves», kunne nok ikke vært mer passende: Nå var det endelig Stians tur til å presentere. I sesjonen med tematikken ‘idrett og teknologi’ presenterte han om hvordan teknologi preger dommerrollen i norsk idrett. Dette er en artikkel som flere RESPONSE-forskere er involvert i, og blir forhåpentligvis publisert i nærmeste framtid.
På kvelden var det avslutningsseremoni på ‘Mill Street Ottawa Brewpub’. Her ble det servert et bredt utvalg av gode småretter og drikkevarer. Den over 140 år gamle bygningen som tidligere ble brukt for å male korn til mel må kunne sies å være en perfekt lokasjon for en slik begivenhet. På samme måte som at det er mange fordeler med å kverne mel fra korn, ga dette også oss mersmak og næring gjennom inspirerende samtaler og nettverksbygning. Alt i alt en fin og verdig avslutning etter fire innholdsrike, spennende og lærerike dager i Ottawa – fullt verdt den lange reisen over Atlanterhavet og ‘jetlagen’ som venter tilbake i Bodø.