Skrevet av: Frida Austmo Wågan
12.-16. Juli reiste doktorgradsstipendiat Frida Wågan til Berlin for å delta på lanseringen av et samarbeid mellom det tyske miljødepartementet, Football for Forest (F4F) og We Play Green (WPG) den 14. juli i tillegg til datainnsamling til hennes doktorgradsprosjekt om arbeidet med klima- og miljøspørsmål innenfor den internasjonale fotballen.
Første dag av oppholdet startet med observasjon av noen samarbeidsmøter WPG hadde med internasjonale fotballorgan i forhold til kommende samarbeid. Her ble flere spennende perspektiver og ideer diskutert, selv om mye av dette er hemmelig inntil videre. Siden møtet foregikk i det gamle klubbhuset på Olympia Stadion fikk vi også en omvisning og en liten historietime om byggingen av stadion til OL i 1936 der Hitler og Nazi-tyskland hadde et mål om å fremvise den ariske rasens fysiske overlegenhet. En veldig spennende formiddag på mange vis!
Andre dag av oppholdet var det tid for et arrangement på ‘Stadion An der Alten Försterei’ med lansering av samarbeidet mellom miljødepartementet, F4F og WPG. Samarbeidet tar sikte på å fremme viktigheten av naturkonservering og gjenoppbygging av regnskog gjennom å bruke fotballen som en formidlingsplattform for dette budskapet, da mange fotballklubber og spillere har en stemme som når ut til mange. I tillegg til å lansere samarbeidet ble det lansert en app der privatpersoner og bedrifter kan støtte et lag, og for hvert mål laget scorer doneres en viss sum penger til skogplantingsprosjekter i sårbare regnskogområder. For eksempel doneres det penger for hvert mål som scores i forbindelse med VM 2023 i Australia/New Zealand som et ‘kick-off’ på prosjektet.
På arrangementet var det mange spennende mennesker fra ulike sektorer – både innen politikk, akademia og internasjonal fotball. En rekke organisasjoner som jobber med klima og miljøspørsmål innen idretten var tilstede og ut fra dialogene som fulgte etter taler og det offisielle programmet er det mye drivkraft og motivasjon for å jobbe med bærekraft innen den internasjonale fotballen.
Dagen som fulgte arrangementet gikk til intervju med flere av utøverne som er tilknyttet WPG om hvordan de velger å bruke stemmen sin til å fronte ulike problemstillinger knyttet til klima og miljø både innenfor og utenfor den internasjonale fotballen, som en del av datainnsamlingen til doktorgraden Frida skriver. Her er det utvilsomt mange spennende historier og former for engasjement å løfte frem, og det er mange av spillerne som gjør en stor innsats på området.
De siste timene av turen gikk til et mer eller mindre obligatorisk museums-besøk i Europas museumshovedstad. Med over 170 museer i Berlin var det ikke bare, bare å bestemme seg for hva som fristet mest, men det endte med besøk på kunstakademiet og utstillingen ‘Macht, Raum, Gewalt’ (Power, Space, Violence) som omhandlet hvordan arkitektur og byutvikling ble brukt som et aktivt grep for segregering og undertrykkelse i opptakten til 2. verdenskrig.
Kort oppsummert ble det tre innholdsrike dager i en veldig spennende by, og det ses frem mot å følge både utøvernes engasjement og flere av samarbeidsprosjektene videre.