Årskonferanse 2024

Fra selfie til samspill – dannelse i utdanning 

4-5. desember 2024 ved Universitetet i Agder, Kristiansand

Utdanning handler om mer enn pensum og eksamen; det handler om å forme hele mennesket gjennom faglig, personlig og sosial utvikling og dannelse. Utvikling og dannelse oppstår i møtet mellom mennesker – det er når vi løfter blikket fra “selfie” vi oppdager verdien av “samspillet” med andre for å skape sterke felleskap for utvikling og dannelse i utdanning.

Hvordan kan læresteder og samskipnader bidra til å balansere individets selvutvikling og fellesskapets behov for samspillet i utvikling og dannelse?

Kompetansenettverket inviterer deg på vår årskonferanse til å utforske og utfordre hva dannelse i utdanning betyr for det moderne mennesket og samfunnet, og hvordan læresteder og samskipnader kan være en drivkraft i balansen mellom selfie og samspill. Du er velkommen for å bli inspirert og utfordret av menneskemøter, der felleskapet utforsker vårt ansvar og våre tilnærminger til å styrke dannelse i utdanning.  

Digital dannelse med ansvarlig, kritisk og etisk anvendelse er en viktig ferdighet for det 21. århundret, og med fremtreden av kunstig intelligens utfordres dannelse på nye måter. Dette gjør digital dannelse til en nødvendig del av utdanningen, der målet er å skape kreative og kritiske deltakere i den digital verden. 

Hvordan kan læresteder og samskipnader sørge for at digital dannelse blir en naturlig del av utdanningen, og sikre at teknologiens utvikling støtter dannelse av ansvarlige samfunnsborgere? 

Kompetansenettverk for studenters suksess inviterer ansatte og studenter i utdanningssektoren til å dele sine erfaringer om dannelse i utdanning. Dannelse er et bredt felt, og vi har derfor utarbeidet en oversikt over ulike perspektiver på dannelse i studentenes læringsmiljø, som inspirasjon til innsending av bidrag til konferansen. 

  • Dannelse i det psykososiale læringsmiljøet 
    • Psykososial og helsefremmende støtte ved å tilby tjenester som fremmer studentenes mentale helse, trivsel og emosjonelle utvikling. Dette kan inkludere rådgivningstjenester, lavterskeltilbud for psykisk helse, og sosiale aktiviteter som bygger fellesskap og støtter studentenes velvære. 
    • Inkluderende fellesskap og sosial tilhørighet ved å skape sosiale miljøer og møteplasser som fremmer inkludering, støtte og tilhørighet blant studentene. Dette kan inkludere tilbud av aktiviteter, arrangementer og fysiske rom som styrker studentenes sosiale nettverk og oppmuntrer til positiv samhandling og fellesskapsfølelse. 
  • Dannelse i det pedagogiske læringsmiljøet 
    • Selvstendig tenking og kritisk refleksjon gjennom undervisningsmetoder som styrker studentenes evne til å tenke kritisk og selvstendig, gjennom diskusjoner, casestudier og refleksjonsoppgaver. Dette gir studentene verktøy til å analysere komplekse problemstillinger og utfordre etablerte sannheter. 
    • Entreprenøriell dannelse ved å fremme innovasjon og kreativitet i utdanningene, gjerne i samarbeid med tverrfaglige miljøer og offentlig- og privat sektor. Ved å gi studentene reelle utfordringer og muligheten til å utvikle egne ideer, legges grunnlaget for å tenke nyskapende og ta initiativ til utvikling.  
  • Dannelse i det digitale læringsmiljøet 
    • Digital dannelse og kompetanse på kunstig intelligens ved å utvikle ferdigheter i digital etikk, kritisk vurdering og ansvarlig bruk av teknologi, inkludert forståelse av personvern, datasikkerhet og algoritmisk skjevhet. Dette gir studentene evnen til å navigere det digitale landskapet på en bevisst måte, og forstå hvordan teknologiske valg påvirker både dem selv og samfunnet. 
    • Kommunikasjon og interaksjon i det digitale rommet for å styrke evnen til respektfull kommunikasjon og samarbeid i digitale plattformer, med fokus på nettetikette og konstruktiv deltakelse i digitale diskusjoner. Å mestre digital samhandling gir studentene nødvendige verktøy for å bygge relasjoner og felleskap i en stadig mer digitalisert verden. 
  • Dannelse i det fysiske læringsmiljøet 
    • Helsefremmende dannelse ved å skape fysiske omgivelser som støtter studentenes helse, med fokus på aktivitet, tilgjengelighet og sunne mattilbud. Dette skaper et læringsmiljø som prioriterer studentenes velvære, noe som kan forbedre både konsentrasjon, læring og livskvalitet, og fremme en aktiv livsstil som integreres i hverdagen på campus. 
    • Kollektiv og kulturell dannelse ved å utforme rom som fremmer fellesskap og interkulturell forståelse gjennom samarbeid, dialog og kulturelle aktiviteter. Å legge til rette for felles møteplasser skaper ikke bare en inkluderende campuskultur, men styrker også studentenes evne til å navigere og verdsette mangfold i både studie- og arbeidsliv. 
  • Dannelse i det organisatoriske læringsmiljøet 
    • Studentorganisasjoner og sosialt fellesskap som en arenaer for samspill, samskaping, og sosialt engasjement. Dette gir studentene en praktisk læringsplattform hvor de kan utvikle ansvars og lederferdigheter og forstå viktigheten av fellesskap i både studier og samfunnsliv. 
    • Studieprogrammer og læringsutbytter som integrere bærekraftig utvikling og samfunnsansvar for å styrke studentenes forståelse av egen rolle i samfunnet. Dette kan gi studentene innsikt i hvordan deres faglige kunnskap kan brukes til å løse reelle samfunnsutfordringer og bidra til en bærekraftig fremtid. 

Vi inviterer deg til å bidra på konferansen med ditt innlegg! Alle innsendte bidrag vil bli vurdert individuelt og fortløpende, før det eventuelt blir inkludert i konferanseprogrammet. Du kan velge mellom tre ulike formater for ditt innlegg:

  • Workshop
  • Tradisjonell «paper»-presentasjon
  • «Show and Tell»

Du finner en nærmere beskrivelse av de ulike formatene her: Veiledning til deg som vil holde innlegg på årskonferansen 2024

Alle er velkomne til å sende inn sitt bidrag ved å fylle ut skjemaet som du finner her:

Frist for innsending av bidrag er 18. oktober 2024.

Sted: Konferansen vil avholdes på Universitetet i Agder – UiA Campus Kristiansand, Universitetsveien 25. Universitetet ligger litt utenfor sentrum, men med gode kollektivforbindelser.

Program: Programmet for konferansen vil slippes ila. oktober 2024, men konferansen vil starte kl. 11.00 onsdag 4. desember og avsluttes med felles lunsj kl. 13.00 torsdag 5. desember.

Viktige datoer:

  • 13. september åpnes det for å sende inn bidrag til konferansen
  • 1. oktober åpner påmelding til konferansen
    • konferansen er åpen for alle som vil delta, men hvis du ikke er ansatt eller student fra en av nettverkets eiende organisasjoner påløper en konferanseavgift på kr. 1995,-. For medeiere er det gratis å delta på konferansen.
  • 18. oktober er frist for å sende inn bidrag til konferansen.

Hotell: Det ligger ikke hotell i nærhet av campus, så vi anbefaler deltagere å booke hotell i sentrum av Kristiansand. Her er et utvalg av hoteller som kan bookes:

Scandic Kristiansand Bystranda

Radisson Blu Hotel, Kristiansand

Clarion Hotel Ernst

Comfort Hotel Kristiansand

Citybox Kristiansand

Thon Partner Hotel Kristiansand