Test av båtproblem

I Kapittel 9 Summa Summarum henviser jeg, via lenke i tekst, til en artikkel i Digi.no; Kunstig intelligens: Fire konkrete erfaringer, av Trond Albert Skjelbred.

I artikkelen henviser han til en situasjon der han og faren opplevde problemer med båten. Siden han nylig hadde diskutert kunstig intelligens med arbeidskollegaer og hva man kunne bruke ChatGPT til, søkte han opp mobilappen og tastet inn følgende spørsmål: «Vi har en båt av type US Boats Chaparral 2007. Det piper voldsomt når vi kjører. Hva gjør vi?»

I følge artikkelen kom svaret umiddelbart og det var som følger: «Det er sannsynligvis et varsel for vann i motorrommet.» Og i følge artikkelforfatteren var det nettopp dette som var problemet.

Dette er jo et godt eksempel på hvor nyttig en samtalerobot kan være, men er det virkelig slik at denne type korrekte svar automatisk vil komme dersom andre med samme type båt kommer i samme problem?

I juni 2024 stilte jeg samme spørsmål som gjengitt i artikkelen til ChatGPT 4 omni og Microsoft Copilot. Her er svarene jeg fikk:

Spørsmål: «Vi har en båt av type US Boats Chaparral 2007. Det piper voldsomt når vi kjører. Hva gjør vi?»

ChatGPT 4:

«Når en båt piper voldsomt under kjøring, kan det være flere mulige årsaker til problemet. Her er noen trinn du kan følge for å diagnostisere og eventuelt løse problemet:

  1. Sjekk motoroljenivået:
  • Lavt oljenivå kan utløse en alarm. Kontroller oljenivået og fyll om nødvendig på olje.

    2. Kontroller kjølevæskesystemet:
  • Overoppheting kan også utløse en alarm. Sjekk kjølevæskesystemet for eventuelle lekkasjer eller blokkeringer. Sørg for at kjølevæsketanken er fylt til riktig nivå.

3. Batterispenning:

  • Lav batterispenning kan utløse en alarm. Sjekk batteriet og lad det om nødvendig. Kontroller også at batterikablene er godt tilkoblet og i god stand.

4. Drivstoffnivå:

  • En lav drivstoffnivå-alarm kan også utløses hvis tanken er nesten tom. Sjekk drivstoffnivået og fyll opp om nødvendig.

5. Sjekk alle alarmer og sensorer:

  • Les bruksanvisningen for båten og identifiser alle mulige alarmer og hva de betyr. Kontroller alle sensorer og alarmer for å sikre at de fungerer som de skal.

6. Les feilkoder:

  • Moderne båter har ofte et system for å lese av feilkoder. Bruk en diagnosetester for å lese av eventuelle feilkoder som kan gi en indikasjon på hva problemet er.

7. Kontroller for lekkasjer eller fysiske skader:

  • Sjekk rundt motoren og andre kritiske komponenter for lekkasjer eller fysiske skader som kan forårsake alarmen.

8. Kontakt en profesjonell:

  • Hvis du ikke klarer å identifisere problemet selv, kan det være lurt å kontakte en sertifisert båtreparatør eller mekaniker. De har ekspertisen og utstyret som trengs for å diagnostisere og reparere problemet.

Å identifisere den nøyaktige årsaken til alarmen kan kreve en systematisk tilnærming, men de ovennevnte trinnene bør hjelpe deg å komme i gang med feilsøkingen.»

Gode råd alle sammen, men langt fra det konkrete, og korrekte, svaret artikkelforfatteren fikk ved første forsøk med ChatGPT sin mobilapp.

La oss så se hva Copilot svarer på spørsmålet.

Copilot (Bing Chat):

«Det kan være flere grunner til at det piper fra båten når dere kjører. Noen mulige årsaker kan være problemer med gimbal-lageret, en fastlåst flottør i smøreoljereservoaret for drevet, eller en tett brenselfilter. Det kan være lurt å sjekke disse delene for å se om det er noen synlige problemer. Hvis dere ikke er komfortable med å gjøre dette selv, kan det være best å kontakte en profesjonell båtvedlikeholdsbutikk. Husk å ta sikkerheten først og slå av motoren før dere undersøker noe.»

Kilde: Samtale med Copilot, 18.6.2024
(1) Constant beep sound after starting – iboats Boating Forums. https://forums.iboats.com/threads/constant-beep-sound-after-starting.381099/.
(2) Alarm keeps beeping but everything reads normal…need help please. https://forums.montereyboats.com/index.php?/topic/2503-alarm-keeps-beeping-but-everything-reads-normalneed-help-please/.
(3) Making loud noise when turning HELP!!! – iboats Boating Forums. https://forums.iboats.com/threads/making-loud-noise-when-turning-help.300266/.
(4) Why Your Boat is Beeping and What it Could Mean – Boating For Beginners. https://boatingforbeginners.com/why-is-my-boat-beeping-what-does-this-mean/.
«

Heller ikke her klarer de statistiske beregningene å finne frem til et konsist og korrekt svar som vist til i artikkelen.

Er mobilappen til ChatGPT så mye kraftigere enn den nettbaserte versjonen av samme verktøy, eller nettversjonen til Copilot? Eller er dette et eksempel på hvor tilfeldig det er om, og når, statistiske beregninger rent faktisk treffer på og henter frem korrekt informasjon?

Jeg testet også dette spørsmålet på Perplexity.ai og resultatet er beskrevet under testene for dette verktøyet.

<Tilbake