Historien bak Kryptografi og PGP: Sikring av E-postkommunikasjon

Innledning

Vi lever i en hedigital nettverksbasert mediehverdag der personvern og datasikkerhet har fått en stadig økende betydning. Den brutale russiske angrepskrigen mot Ukraina og den medfølegnde økningen i FSB og GRU sine angrep mot vår digitale infrastruktur har ytterligere understreket dette.

I en slik situasjon spiller kryptografi en avgjørende rolle i å beskytte sensitive data og kommunikasjon. En viktig milepæl i utviklingen av kryptografiske løsninger var Pretty Good Privacy (PGP), en krypteringsmetode som revolusjonerte folks mulighet til å kryptere sin e-postkommunikasjon. Dette innlegget tar for seg historien bak kryptografi, utviklingen av PGP, og dens betydning for sikkerheten til kommunikasjon via e-post.

Historien bak Kryptografi

Kryptografi, kunsten å beskytte informasjon ved hjelp av koder og chiffer, har en lang historie som strekker seg tilbake til antikken. Fra romerske kodetekster til den berømte Enigma-maskinen fra andre verdenskrig, har kryptografi vært essensiell for hemmeligholdelse av militære og politiske beskjeder. Med datamaskinens fremvekst på midten av det 20. århundret, utviklet moderne kryptografi seg raskt, og det ble klart at metoder for å beskytte digitale data var like avgjørende som tidligere.

PGP: En Revolusjon i Kryptografi

I siste del av 1980-tallet, og helt i starten på 1990-tallet, var internett slik vi kjenner det i dag, i sin spede begynnelse. Bruken av Internett var enda ikke blitt en daglig aktivitet blant folk flest, men blant akademikere og forretningsfolk var e-postkommunikasjon blitt stadig vanligere. Philip Zimmermann, en amerikansk dataprogrammerer og aktivist, innså viktigheten av personvernet i en verden der digitale kommunikasjon ble stadig mer sårbar for inngrep. Inspirert av ideene til pionerer som Whitfield Diffie og Martin Hellman, utviklet Zimmermann en krypteringsmetode som senere skulle bli kjent som Pretty Good Privacy.

PGP var revolusjonerende på flere måter. For det første gjorde Zimmermann det tilgjengelig for allmennheten, og delte kildekoden fritt. Dette førte til en rask spredning av PGP-teknologien og et økt fokus på behovet for personvern i det som raskt kom til å bli en heldigital hverdag. For det andre introduserte PGP en hybridkrypteringsmodell som kombinerte asymmetrisk og symmetrisk kryptering, noe som gjorde det både sterkt og praktisk for brukere.

Et lite utsnitt fra en fil som er kryptert med PGP (eldre versjon), åpnet i
Notepad (Skjermdump: Privat)

Betydningen for E-postkryptering

Før PGP var e-postkommunikasjon i stor grad sårbar for overvåking og uautorisert innsyn. Brukere som ønsket å sikre sin e-postkommunikasjon måtte stole på mer usikre metoder eller hadde begrensede alternativer. Med PGP kunne brukere enkelt kryptere e-postene sine ved hjelp av offentlige nøkler, som bare mottakeren med den private nøkkelen kunne dekryptere. Dette ga en høy grad av konfidensialitet og sikkerhet, og det ble enklere for vanlige brukere å beskytte sine digitale samtaler.

Fra PGP til OpenPGP

Overgangen fra PGP til OpenPGP markerte en viktig utvikling i standardiseringen av kryptografiske metoder og protokoller for sikker e-postkommunikasjon. OpenPGP er en åpen standard som bygger på de samme grunnleggende prinsippene som PGP, men med et fokus på åpenhet og interoperabilitet. Denne overgangen tillot ulike krypteringsverktøy og programvareimplementeringer å samarbeide mer sømløst, noe som i sin tur økte tilgjengeligheten og bruken av end-to-end kryptering for e-post. OpenPGP bidro også til å eliminere noen av begrensningene og utfordringene som var forbundet med proprietær programvare, og ga brukerne et bredere spekter av valgmuligheter når det gjelder kryptografiske verktøy. Denne overgangen var en nøkkelkomponent i å gjøre kryptering mer tilgjengelig og brukervennlig for en bredere befolkning.

Dagens løsninger

Selv om Pretty Good Privacy (PGP) har hatt en betydelig innvirkning på kryptering av e-postkommunikasjon, har den kontinuerlige utviklingen av digital teknologi ført til fremveksten av nye og mer brukervennlige kryptografiløsninger som har erstattet PGP for folk flest. En av de mest utbredte løsningene i dag er end-to-end krypterte meldingstjenester, som Signal og WhatsApp. Disse tjenestene benytter seg av moderne kryptografiske metoder og protokoller for å sikre at meldingene er kryptert fra senderens enhet og forblir krypterte gjennom hele overføringsprosessen til mottakerens enhet, der de bare kan dekrypteres med mottakerens private nøkkel. Denne tilnærmingen tar bort mye av kompleksiteten som var forbundet med PGP og gir en mer sømløs og brukervennlig opplevelse for folk som ønsker å sikre sine digitale samtaler.

I tillegg til disse dedikerte meldingsappene, har e-posttjenester som ProtonMail og Tutanota også gjort en betydelig innsats for å tilby enkel kryptert e-postkommunikasjon med brukervennlige grensesnitt. Denne mangfoldige floraen av kryptografiprogrammer gir folk flest muligheten til å velge den løsningen som passer best for deres behov, samtidig som de bidrar til å heve standarden for personvern og sikkerhet i den digitale kommunikasjonsverdenen.

Konklusjon

Historien bak kryptografi og utviklingen av Pretty Good Privacy (PGP) er en historie om teknologisk innovasjon som har hatt en dyp og varig innvirkning på sikkerheten til e-postkommunikasjon. PGP’s tilgjengelighet for allmennheten og dens evne til å levere en sterk krypteringsmetode, endret landskapet for personvern og datasikkerhet. I dag fortsetter PGP, selv om programmet er erstattet av andre løsninger, å være en viktig del av kryptografiens historie og en påminnelse om viktigheten av å beskytte våre digitale samtaler.

Leseliste

  1. The Rights to Privacy and Data Protection in Times of Armed Conflict
  2. The Art of Cryptography in Ancient and Medieval History
  3. The Evolution of Cryptography in Modern History
  4. The Configuration of an Encryption Key — Post-Modern Evolution
  5. Why I Wrote PGP

Forfatter: pagodejord

Førstelektor i IKT ved Handelshøyskolen Nord, utdannet i IKT/ IKT-sikkerhet og Jus, tidligere lokalpolitiker for Høyre, tjenestepliktig befal i Sivilforsvaret (pensjonert), over 20 års erfaring med digital distribuering av undervisning og studentaktiv undervisning.