FAQ Bruk av KI ved endelig innlevering (eksamen)

Q: Hva er reglene ved Nord universitet for bruk av KI på eksamen?

A: Dette er regulert i
1) Forskrift om studier og eksamen ved Nord universitet, paragraf 9-1, punkt 5 e, som definerer som fusk: «Å generere besvarelse ved hjelp av kunstig intelligens, og levere den helt eller delvis som egen besvarelse, dersom ikke annet er opplyst for den enkelte eksamen.»
2) Retningslinjer for studenters bruk av Generativ kunstig intelligens

Q: Hvis vi bruker KI, skal dette opplyses om?

A: Ja. Dette er beskrevet i Retningslinjer for mappevurdering, kap. «Refleksjonsnotat – Utkast til veiledning».

All bruk av KI (dvs. samtaleroboter av typen ChatGPT, Jenni, Perplexity.ai, Claude, Gemini Pro, osv.) som del av arbeidsprosessen (som tekstskriver, grammatikksjekk, strukturskisse som basis for egen besvarelse, faktakilde osv.) skal nøye bemerkes i refleksjonsnotatet.

Har du ikke har benyttet en samtalerobot så skal også dette kort deklareres og du kan da f.eks. skrive at «Jeg har ikke benyttet meg av en samtalerobot (ChatGPT eller lignende verktøy) i arbeidet med denne besvarelsen».

Dette skal gjøres innledningsvis (helt i starten) i refleksjonsnotatet.

Q: Er det fusk å benytte KI for å utarbeide en fullstendig besvarelse på et arbeidskrav i IKT og læring 1 og 2?

A: Ja. Alle besvarelser du leverer til veiledning, og deretter til mappestenging (eksamen), skal være utviklet av deg og vise dine kunnskaper om det enkelte fagtema. Dette gjelder både de teoretiske og de praktiske delene av et arbeidskrav.

Q: Er det fusk å benytte KI som støtte (så som sjekk av grammatikk, ord, struktur ol.) for utarbeidelse av besvarelser?

A: Nei.

Q: Jeg har dysleksi. Kan jeg bruke ChatGPT eller lignende system for hjelpe meg med korrigering av tekst?

A: Ja det kan du. ChatGPT tilbyr automatisk stave- og grammatikksjekk og du kan da legge inn tekst som du ønsker å bearbeide. ChatGPT går deretter gjennom teksten og retter både grammatikk- og stavefeil. Å rette grammatikk og stavefeil i egenprodusert fagtekst ved hjelp av ChatGPT eller lignende system regnes ikke som fusk.

Q: Kan vi bruke KI som kilde til en påstand, faktaopplysning ol. i teksten og i litteraturlisten?

A: Nei. KI-verktøy regnes ikke som en akseptabel kilde og slik bruk vil trekke ned karaktermessig. Videre vil det å bruke KI til å generere kilder og litteraturlister kunne gi ikke-eksisterende kilder, og falsifisering av kilder er fusk og vil føre til umiddelbar stryk.

Q: Hva menes med KI og er det ikke slik at alle hjelpemidler er tillatt ved IKT og læringsstudiene?

A:
1) Nord universitet sine retningslinjer gjelder først og fremst samtaleroboter av typen ChatGPT, Claude osv., samt video- og billedgenereringsverktøy der dette er relevant for eksamensbesvarelser.
2) Det er ikke forbudt å eksperimentere med samtaleroboter (eller andre former for såkalt KI) som del av arbeidet med det enkelte arbeidskrav. Men det er ikke tillatt å levere en besvarelse til mappestenging (eksamen) som helt eller delvis er skrevet, eller på andre måter utviklet, av en samtalerobot. Dette er egentlig ikke noe nytt da det jo alltid har vært regnet som fusk å levere en besvarelse skrevet av andre enn deg selv.

Vedlegg: Bruk av samtaleroboter – Som kilde og som forfatter av / medforfatter til endelige besvarelser og annen bruk som del av arbeidskravsløsninger.

<Forrige kapittelStartside