Innledning

«Computer programs have plenty of speed and memory but their abilities
correspond to the intellectual mechanisms that program designers understand
well enough to put in programs. Some abilities that children normally don’t
develop till they are teenagers may be in, and some abilities possessed by
two year olds are still out
.»
– Professor John McCarthy, 2007 (1)

«A system that most of us would think of as real AI – something that can, more or less, think like us – is known in Computer Science as Generalised Artificial Intelligence, and it is nowhere on the horizon. The term Artificial Intelligence is used instead to apply to anything produced using techniques designed in the quest for real AI. It’s not intelligent. It just does some stuff that AI researchers came up with, and that might look a bit smart. In dim light. From the right angle. If you squint.»
– Linda McIver, PhD, 2023 (2)

«Today our supposedly revolutionary advancements in artificial intelligence are indeed cause for both concern and optimism. Optimism because intelligence is the means by which we solve problems. Concern because we fear that the most popular and fashionable strain of A.I. — machine learning — will degrade our science and debase our ethics by incorporating into our technology a fundamentally flawed conception of language and knowledge
(…)
«The human mind is not, like ChatGPT and its ilk, a lumbering statistical engine for pattern matching, gorging on hundreds of terabytes of data and extrapolating the most likely conversational response or most probable answer to a scientific question. On the contrary, the human mind is a surprisingly efficient and even elegant system that operates with small amounts of information; it seeks not to infer brute correlations among data points but to create explanations.»
– Noam Chomsky, Ian Roberts and Jeffrey Watumull, 2023 (3)

La oss slå fast først som sist:

GhatGPT, Microsoft CoPilot og lignende system er ikke eksempler på Kunstig Intelligens (KI). Dette er system som baserer seg på matematiske modeller. De er som store og avanserte dataspill, der du som spiller får følelsen av at det ikke finnes noen begrensninger på hvor du kan gå eller hva du kan gjøre. Men man skal ikke utforske en slik avansert spillverden særlig mye før en ser at i virkeligheten får man kun gå og gjøre det spillets utviklere har bestemt. Slik er det også med ChatGPT og lignende system. De utfører fantastisk hurtige matematiske beregninger av tilgjengelig informasjon, men alt systemene gjør er bestemt på forhånd av programkode.

De kan ikke tenke, de kan ikke resonere og de foretar absolutt ingen analyser av verken det brukeren spør om eller de «svar» programkoden løfter frem.

Jeg er ikke alene, verken nasjonalt eller internasjonalt, om å mene at ChatGPT og lignende språkmodeller overhode ikke er «intelligente».

Utgangspunktet

Utgangspunktet for denne «bloggboken» var et enkelt blogginnlegg fra 5. januar 2023 med tittelen «ChatGPT – et taleført eksempel på kunstig intelligens». Innlegget var basert på en første uttesting av ChatGPT i desember 2022 og januar 2023.

Etter hvert som jeg testet ulike språkmodeller gjennom hele året 2023, frem til og med 30. desember 2023 (og med ytterligere tester i gang for 2024), ble innlegget større og større, og det ble nødvendig å dele det opp i ulike kapitler for enklere leseopplevelse. Tittelen ble også noe endret, for å understreke at man ikke ute videre kan kalle ChatGPT for KI.

Fokuset her er i hovedsak på ChatGPT, men jeg viser også til noen andre tilsvarende språkmodeller. Og la meg med en gang slå fast at begrepet «språkmodeller» er benytte over alt her, siden dette begrepet har slått rot i medias og dermed folk flest sin bevissthet. Men jeg stiller meg tvilende til om dette er et godt begrep for disse systemene. «Statistiske modeller» er nok et begrep som er mer beskrivende her.

Hva omhandler bloggboken?

Bloggboken gir en oversikt over hva ChatGPT og lignende systemer er for noe, og peker på noen sikkerhetsmessige, etiske, juridiske og læringsmessige problemstillinger knyttet til disse systemene. Videre beskriver den et sett med tester utført i perioden desember 2022 til desember 2023 av følgende system:

  1. ChatGPT (OpenAI, ordinær gratisversjon)
  2. GPT UiO (basert på ChatGPT 3.5 turbo)
  3. Sikt KI-Chat (basert på ChatGPT 4 )
  4.  GPT-3 Playground (OpenAI, ordinær gratisversjon)
  5.  Chatsonic (WriteSonic, ordinær gratisversjon)
  6. Bing Chat (ordinær innebygget i Edge sidepanel)
  7. Jenni (gratisversjon)

Disse systemene har vært testet ut fra følgende overordnede spørsmål:

  1. Kan ChatGPT (og lignende system) produsere gode akademiske svar på omfattende arbeidskrav der fokus er på øvre nivå i Blooms taksonomi, innen mitt undervisningsfelt?
  2. Kan ChatGPT (og lignende system) produsere gode faktabaserte stiler over et gitt tema?

I tillegg har jeg testet følgende system for sjekk om en tekst er skrevet av et menneske eller av ChatGPT og tilsvarende system:

I de fleste kapitlene er det lenket til eksterne ressurser som behandler ulike relevante momenter knyttet til ChatGPT og tilsvarende systemer, både i form av lenker direkte i teksten og leselister.

Det som fremkommer i denne bloggboken er ikke absolutte sannheter, men mine faglige tolkninger basert på

  1. Et begrenset sett av tester utført i hovedsak på oppgaver spesifikke for min undervisning. I tillegg er det gjort noen enkle tester knyttet opp mot emner spesifikt for norske forhold (Norsk 70-talls litteratur, Sivilforsvaret, etc.).
  2. Min hovedfagsutdannelse i informasjonsvitenskap
  3. 30 års erfaring med faglig bruk av informasjonsteknologi – både som IT-sjef og underviser.
  4. Gjennomgang av vitenskapelige og populærvitenskapelige kilder, som omhandler ChatGPT og lignende modeller.

Å påstå at ChatGPT og lignende systemer ikke er eksempler på KI er strengt tatt å slå inn åpne dører innen det informasjonsteknologiske miljøet jeg tilhører, men det er en nyttig fagvinkling når man skal presentere denne delen av det digitale for studenter (og andre) som ikke selv er informasjonsteknologer og som først og fremst har media som bakgrunn for sine oppfatninger.

Håpet er at denne bloggboken gir grunnlag for kunnskapsbasert refleksjon, og så får det være opp til hver enkelt om i hvilken «gruppe» man plasserer seg i; De som mener ChatGPT og lignende system er KI og de som mener at KI per nå strengt tatt ikke finnes.

Stjørdal/ Tenerife, 8. April 2024
Per Arne Godejord, Cand.Polit
Førstelektor Informatikk
Handelshøyskolen Nord

Før du går videre: Les følgende

Innledende
  1. Artificial intelligence: How is it different from human intelligence?
  2. The history of artificial intelligence, Del 1, Del 2 og Del 3
  3. Understanding the different types of artificial intelligence
Spesifikt
  1. The Statistical Magic Behind Chat GPT:How AI Learns to Talk
  2. How Large Language Models work – From zero to ChatGPT
  3. How does ChatGPT generate human-like text?

<Til forsiden / Til kapittel 1>