Innledning
I den nettverksbaserte heldigitale medietidsalderen vi lever i, hvor informasjon flyter raskt og uhindret, er personvernet vårt mer sårbart enn noensinne. En av flere måter å beskytte deg selv på nettet er ved å bruke anonyme e-posttjenester. Disse tjenestene gir deg muligheten til å kommunisere og samhandle online uten å avsløre din virkelige identitet.
La oss se på noen av fordelene med å bruke anonyme e-posttjenester.
1. Beskyttelse mot uønsket sporing
Når du bruker din vanlige e-postadresse, legger du igjen digitale fotavtrykk som kan følges av markedsførere, annonsører og til og med cyberkriminelle. Anonyme e-posttjenester tilbyr en sperre mellom din virkelige identitet og onlineaktivitetene dine, noe som gjør det vanskeligere for uønskede tredjeparter å spore deg.
2. Reduser risikoen for nettfisking (phishing)
Phishing-angrep er en av de vanligste metodene brukt av cyberkriminelle for å lure deg til å avsløre personlig informasjon som passord og kredittkortnummer. Ved å bruke en anonym e-postadresse til å registrere deg på nettsteder og tjenester, reduserer du risikoen for at sensitive opplysninger faller i hendene på angripere.
3. Sikker kommunikasjon
Anonyme e-posttjenester bruker ofte kryptering for å beskytte meldingene dine mot uautorisert tilgang. Dette sikrer at kun mottakeren kan dekryptere og lese innholdet i meldingene. Så hvis personvernet ditt er en prioritet, er det lurt å velge en tjeneste som tilbyr denne ekstra sikkerhetsfunksjonen.
4. Beskyttelse mot målrettet markedsføring
Vi har alle opplevd det – du søker etter noe på nettet, og plutselig begynner lignende annonser å dukke opp overalt. Dette skyldes ofte at dine online-aktiviteter blir sporet, og dataene blir brukt til å målrette annonser mot deg. Med anonyme e-posttjenester kan du begrense mengden personlig informasjon som deles med annonseplattformer, noe som igjen kan redusere mengden målrettet markedsføring du blir utsatt for.
5. Beskyttelse av personlig og sensitiv informasjon
Noen ganger må vi dele informasjon som er personlig eller sensitiv, for eksempel helseopplysninger eller juridiske spørsmål. Ved å bruke en anonym e-postadresse kan du sikre at denne informasjonen ikke er knyttet direkte til din virkelige identitet, og dermed redusere risikoen for misbruk.
Nei det er ikke ulovlig, men…
Det er ikke ulovlig å benytte anonym e-post i Norge og det er heller ikke ulovlig å sende e-post til noen uten å signere med rett navn. Man har en klar rett til å være anonym i de fleste ordinære og dagligdagse tilfeller. Men selv om det ikke bryter med norsk lov, er det greit å tenke seg litt om. Det er, etter min mening, uproblematisk å bruke anonym e-post for varslere, eller for å unngå reklame og annen uønsket oppmerksomhet fra nettet osv., slik som beskrevet i de fem punktene over. Men en bør tenke seg godt om før en bruker dette i andre sammenhenger.
Et godt eksempel på hvordan anonym e-post kan virke mot sin hensikt, er en e-post jeg selv fikk en gang til min nord.no-adresse. E-posten var fra en Gmail-konto og med en kombinasjon av navn og tall som ikke sa meg noe. Videre var e-postadressen satt opp med det tilsynelatende fulle personnavnet «Erik Reserve». Akkurat som det ikke er forbudt å bruke anonym e-post, er det heller ikke forbudt å kalle seg et annet navn enn det man har, så lenge man ikke har tatt navnet til en spesifikk person. Og det var i dette tilfellet åpenbart at «Reserve» ikke var et eksiterende etternavn.
E-posten inneholdt et helt ordinært spørsmål knyttet til et av mine fagemner, og utformet på en slik måte at det ga inntrykk av at vedkommende var en student som var klar til å begynne på mitt fagemne neste semester. Spørsmålet var både enkelt og ufarlig, så hvorfor sendte da studenten forespørsel anonymt?
I mine mange år som foreleser har jeg aldri opplevd at ikke en student underskriver med fullt navn ved første gangs henvendelse, men her var det kun signert med «Erik». Som nevnt over er jo en av grunnene til at man benytter anonym e-post at man vil unngå oppmerksomhet rettet mot egen person, men i et tilfelle som dette fører anonymiseringen fort til at man blir utsatt for særlig granskning.
Første steg var å sjekke at det virkelig ikke fantes noen med etternavn «Reserve» (man kan jo aldri vite hva folk finner på). Deretter var neste logiske steg å sjekke med studieadministrasjonen om det fantes noen student ved navnet «Erik», og tilknyttet den spesifikke Gmail-adressen, som var klar til å begynne på mitt emne. Det tok ikke mange minutter å få svar på at så ikke var tilfelle. For sikkerhets skyld hadde administrasjonen også sjekket for «Eirik», samt at de også sjekket opp mot registeret for førstesemesters-studenter og for studenter sluttet forrige semester. Dermed var det klart at vedkommende bak e-posten forsøkte å utgi seg for noe vedkommende ikke var, og siden det i dette tilfellet virket helt ulogisk å være anonym, var det en mulighet for at dette var en ustabil person og at saken måtte sendes videre.
En slik reaksjon hos en mottaker av en anonyme e-post som i tilfellet over, er et god eksempel på hvorfor man bør foreta en nøye vurdering før man benytter alias i direkte kommunikasjon. I alle fall et såpass åpenbart alias som i dette eksemplet. En bør også unngå å indikere at man hører til en begrenset og spesifikk gruppe personer, da dette er noe som fort kan sjekkes ut. Videre må en være klar over at ingen har plikt til å besvare anonyme e-poster.
Som beskrevet i denne lille hendelsen over, benytter avsenderen også Google sin e-posttjeneste og dermed passer det å se litt på nettopp Gmail og hvorfor dette er et uegnet system for anonyme e-poster.
Det er mange brukere av Gmail som tror at dette er en anonym e-post-tjeneste, men det er det ikke. Google sin Gmail er en sikker e-posttjeneste, men den er langt fra anonym. Google kan se alt du noen gang har sendt eller mottatt av e-post. Den har full tilgang til e-postinnholdet ditt og henter disse dataene for målrettet annonsering og for å forbedre tjenestene sine. Det virker kanskje ikke så farlig at Google tjener penger på deg som bruker, men du må være klar over at alle kan spore disse e-postene tilbake til deg.
Enhver nettkriminell, eller sporingssystem, etterforskere etc., kan følge e-postene dine tilbake til deg basert på IP-adresse eller kontoinformasjon. Selv om du setter opp din Gmail-konto med falsk informasjon vil dette ikke være til hjelp da Google kjenner deg på IP-adressen din og andre metadata. All informasjonen som samles i og med bruk av Gmail kan føre tilbake til den enkelte bruker.
I eksemplet vist til over har altså personen oppnådd det motsatte av den normale hensikten ved bruk av anonym e-post, og fått et økt og målrettet fokus på egen person og med muligheten for videre etterforskning tilstede. I tillegg har avsender benyttet Gmail, noe som muliggjør konkret identifisering av vedkommende.
Så er ikke anonymisering i forbindelse med e-postkommunikasjon helt nødvendig; la det være (eller vær atskillig smartere enn «Erik»).
Oppsummering
I dagens heldigitale nettverksbaserte medielandskap er det viktigere enn noensinne å ta grep for å beskytte ditt personvern online. Bruk av anonyme e-posttjenester gir deg en effektiv måte å opprettholde kontroll over din personlige informasjon, begrense sporing og sikre at dine digitale fotspor ikke er så lett å følge. Ved å ta skritt for å beskytte deg selv på nettet, kan du nyte den nettverksbaserte heldigitale medieverdenen uten å ofre (altfor mye av) ditt personvern. Samtidig bør en vurdere nøye i hvilke tilfeller en benytter seg av anonymitet, og hvilke digitale kommunikasjonssystemer man i så fall benytter, slik at en ikke setter seg selv i en vanskelig situasjon.